BDAR

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau Jūs patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika


Gauta paramos lėšų suma:
200 000,00 Eur.
Projekto įgyvendinimo trukmė:
2020-10-27 - 2024-06-30
Pavadinimas:
Tvarių technologijų diegimas taikant šalutinių produktų biorafinavimo schemas skirtingų rūšių gyvūnų produktyvumo ir kokybės užtikrinimui
Projekto numeris
35BV-KK-19-1-10857-PR001
Priemonė ir/arba veiklos sritis:
KPP priemonė „Bendradarbiavimas“
Projekto vykdytojas:
Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
Įgyvendinimo vietos:
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademija, Tilžės g. 18, Kaunas

Projekto aprašymas

Projekto tikslas – paskatinti žemės ūkio bendrovėse diegti alternatyvias biotechnologijas maisto pramonės šalutinių produktų valorizavimui, suteikiant jiems pridėtinę vertę (maistinę ir funkcionaliąją), siekiant gauti didesnį gyvūnų produktyvumą bei kokybiškesnę produkciją.

Projekto rezultatai: žemės ūkio bendrovėse įdiegtos alternatyvios biotechnologijos maisto pramonės šalutinių produktų valorizavimui, suteikiant jiems pridėtinę vertę (maistinę ir funkcionąliąją), didesniam gyvūnų produktvumui užtikrinti bei kokybiškesnei produkcijai gauti. 

Projekto rezultatai pasiekti įgyvendinant suplanuotus 5 etapus:
(I) etapo metu optimizuotos biotechnologinės schemos šalutinių produktų biorafinavimui ūkiuose, atsižvelgiant į gyvūno rūšies poreikius, siekiant gauti didesnį produktyvumą bei geresnė produkcijos kokybę. Šio etapo metu, išanalizavus ūkiuose - partneriuose naudojamus racionus bei identifikavus juose naudojamus šaltinius maisto pramonės produktus, pastariesiems buvo pritaikytos biokonversijos schemos, atsižvelgiant į pageidautinas pašarinių žaliavų savybes atitinkamos gyvūnų rūšies produkcijos efektyviai gamybai.

(II) etapo metu, tvarios gamybos principais išgauta didesnė pašarinių žaliavų vertė ir funkcionalumas pademonstruoti in vivo (Partnerių ūkiuose), pagal gautus rezultatus pateiktos rekomendacijos ūkiams optimaliam didesnės pridėtinės maistinės bei funkcionaliosios vertės pašarinių žaliavų vartojimui.

(III) etape atlikti moksliniai tyrimai, kurių rezultatais pagrįstas tvarių didesnės pridėtinės maistinės bei funkcionaliosios vertės pašarinių žaliavų poveikis skirtingų rūšių gyvūnų produktyvumui, išskirtinį dėmesį skiriant virškinimo trakto mikrobiotos modeliavimui bei galimai mikotoksinių detoksikacijai in vivo. Ūkiuose suformuotos bandomosios be kontrolinės gyvūnų grupės tvarių technologijų diegimo, taikant šalutinių produktų biorafinavimo schemas skirtingų rūšių gyvūnų produktyvumo ir produkcijos kokybės pagerinimo, moksliniam pagrindimui. Atlikta palyginamoji analizė, gyvūnų, tradiciškai šertų šalutiniais produktais bei novatoriškomis pašarinėmis žaliavomis, rodiklių; pateiktos rekomendacijos ir sukurtos žinios apie technologinių sprendimų įdiegimo poveikio gyvūnams mokslinį pagrindimą.

(IV) etape įvertintas įdiegtų pašarinių žaliavų poveikis skirtingų rūšių gyvūnų produkcijos kokybei.

(V) etape suburtas mokslininkų ir specialistų konsorciumas, veikiantis, kaip kompetencijos centras, kuris konsultuoja žemės ūkio bendroves apie tvarių technologijų diegimo galimybes žemės ūkio sektoriuje. Organizavome informacinius seminarus, lauko dienas ūkininkams, žemės ūkio bendrovių darbuotojams, veterinarijos gydytojams ir kitiems speicialistams, kurių gamybinė veikla susijusi su gyvūnų pašarų gamyba, kurių metu supažindinome su projekto metu vykdytais tyrimais ir gautais rezultatais. Respublikinėje spaudoje publikavome du informacinius straipsnius.