Taršos mažinimas galvijininkystėje (Nr. 23PA-KK-23-1-05554-PR001)
Projekto aprašymas
Projekto įgyvendinimo laikotarpis:
2024 m. balandžio 22 d. - 2027 m. balandžio 22 d.
Gautos paramos suma:
95862,00 Eur
Projekto veiklos ir rezultatai:
Didinant gyvulininkystės ūkių tvarumą, būtina mažinti oro taršą amoniaku, kuris yra pagrindinės dujos rūgštinančios kritulius ir taip žalojančios ekosistemą, ir metanu, kuris yra šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Lietuva įsipareigojusi iki 2030 metų amoniako emisiją sumažinti 10 %. Pagrindinis amoniako šaltinis yra mėšlas. Amoniako gyvulininkystėje susidaro daugiau kaip 90 % nuo viso NH3 kiekio, jo garavimas vyksta visuose mėšlo tvarkymo etapuose: tvarte 35-40 %, mėšlidėse 15-20 %, ganyklose 3-5 % bei paskleidimo ant dirvos (34-40 %). Daugiausia amoniako išmetama į aplinką laikant galvijus (apie 50 %). Todėl diegiamos inovacijas, mažinančias dujų emisiją iš mėšlo visuose technologinių procesų etapuose: tvartuose, mėšlidėse, transportuojant mėšlą ir įterpiant į dirvą. Parodomojo bandymo metu parodoma kaip diegti inovacijas mėšlo tvarkymo technologijose ir pagrindžiama diegiamų inovacijų nauda.
Pirmiausia įvertinama mėšlo tvarkymo technologija, oro taršos šaltiniai galvijų fermoje bei veiksniai darantys poveikį dujų emisijai iš mėšlo (oro temperatūra, greitis, mėšlo maišymo ir šalinimo intensyvumas, mėšlu užteršiami plotai, mėšlo drėgnumas, paviršiuje plutos formavimosi sąlygos, amoniako dujų koncentracija tvarte). Įvertinus veiksnius optimizuojami mėšlo tvarkymo procesai ir konkrečiame ūkyje diegiamos tinkamiausios priemonės amoniako išmetamiems kiekiams sumažinti. Amoniako emisija mažinama visuose mėšlo tvarkymo etapuose. Jeigu technologinėmis priemonėmis nesumažinama amoniako emisija, naudojama nauja daugiafunkcinė mikroorganizmų kompozicija (mikroorganizmai+deguonis) mėšlui, mažinanti amoniako ir sieros vandenilio garavimą iš mėšlo, arba naudojamos naujos bioaktyvių dangų kompozicijos plutai formuoti mėšlo paviršiuje. Parodomojo bandymo metu parodoma kaip konkrečia priemone galima sumažinti amoniako emisiją. Inovacijos taikomos galvijų ūkiuose: dideliuose ir mažuose, kuriuose taikomos įvairios laikymo bei mėšlo tvarkymo technologijos. Siekiant efektyviai sumažinti dujų emisiją, mėšlo tvarkymo procesai optimizuojami kompleksiškai įvertinus visus veiksnius, ir naudojant rinkoje naujus bioproduktus: naują mikroorganizmų+deguonis kompoziciją mėšlui bei bioaktyvių medžiagų naujas mišinių kompozicijas mėšlo paviršiuje plutos formavimuisi suaktyvinti. Nauja mikroorganizmų+deguonis kompozicija pasižymi naujomis savybėmis daugiafunkcinio poveikio ir reikšmingesniu poveikiu dujų emisijai mažinti bei ženkliai ilgesniu poveikiu.
2024 metais buvo suformuotos dalijimosi ūkininkavimo patirtimi 3 grupės, kurios keičiasi informacija apie pasiektus rezultatus ir atsirandančias problemas, siekiant mažinti oro taršą laikant galvijus, modernizuojant galvijų laikymo technologijas ir diegiant inovatyvias priemones, kurios optimizuoja mėšlo tvarkymą. Kiekvienoje grupėje įvyko po vieną grupės narių susitikimą tema „Dujų emisija ir karvidžių“. Susitikimai vyko ūkiuose (Marijampolės r., Prienų r., Tauragės r.), kurių metu buvo analizuojama ūkyje taikoma galvijų laikymo technologija, mėšlo tvarkymo technologija, įvertinti dujų emisijos šaltiniai ir veiksniai darantys įtaką oro taršai, numatytos priemonės amoniako emisijai mažinti. Siekiant sumažinti amoniako emisiją, penkiuose ūkiuose pradėta taikyti nauja mikroorganizmų+deguonis kompozicija mėšlui. Ūkiuose atliekami tyrimai: analizuojami dujų emisijos iš mėšlo veiksniai ir nustatomas amoniako emisijos intensyvumas iš mėšlo.
Suorganizuotos dvi lauko dienos Kauno ir Šakių rajonuose tema „Tvari pieno gamybos technologija: taršos mažinimas“, kurių metu supažindinta su karvių laikymo technologiniais sprendimais, mažinančiais amoniako emisiją. Dvejose lauko dienos dalyvavo 36 galutiniai naudos gavėjai.
Oro taršos problemos laikant galvijus ir priemonės taršai mažinti pristatytos seminare „Tvari karvių laikymo technologija: taršos mažinimas“ Radviliškio r.
Nuorodą į straipsnį galite pasiekti čia.