BDAR

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau Jūs patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika


9.jpg

Žemės ūkio moksliniai tyrimai svarbūs, tačiau ne mažiau svarbi mokslinių žinių sklaida ir jų pritaikomumas, kad žemės ūkis būtų atsparus klimato kaitos padariniams, augalai būtų atsparūs ligoms, būtų gautas didesnis derlius, būtų optimizuotas vandens naudojimas, pagerinta maisto sauga ir kt.

Lietuvos mokslininkai, ūkininkai, konsultantai dalyvauja EIP projektuose jau nuo 2016 metų. Per šį laikotarpį jau buvo įgyvendinti 30 projektų. Žemiau pateikiame gerąsias EIP-AGRI užsienio patirtis .

Žiedinis šalutinių gyvūninių atliekų panaudojimas maisto produktų koncentratams gaminti

Pagrindinis projekto tikslas buvo panaudoti gyvūninės kilmės šalutinius produktus kuriant aukštą pridėtinę vertę. Šis estų EIP-AGRI projektas vyko 2015-2016 m. Projektas pradėtas parenkant tinkamą įvairių šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo technologiją, kad būtų gautas aukštos kokybės baltymų ekstraktas. Pirmoje projekto dalyje buvo įvertinta kiekvieno gauto baltymų ekstrakto bendra kokybė ir tinkamumas naudoti maisto gamyboje. Antroje projekto dalyje buvo siekiama taikyti pasirinktus baltymų ekstraktus gaminant įvairius gurmaniškus maisto produktus. Pagrindinės produktų kategorijos buvo sultiniai, sriubos ir padažai. Be to, buvo išbandyti įvairūs molekulinės gastronomijos metodai, siekiant sukurti naujoviškus naujus produktus gurmaniškų maisto produktų rinkai.

Daugiau informacijos šioje nuorodoje.

Vegetariškų mišinių kūrimas iš šalutinių brokolių gamybos srautų

Pagrindinis projekto tikslas buvo sumažinti brokolių atliekas ir padidinti biomasės panaudojimo efektyvumą. Šis švedų EIP-AGRI projektas vyko 2017-2023 m. Projekto metu buvo sudarytos sąlygos sumažinti švediškų brokolių auginimo atliekas, sukuriant metodus, kaip panaudoti didesnę brokolių masės dalį. Iš dviejų trečdalių nenaudojamo kopūsto, kuriuos sudaro stiebų ir lapų dalys, projekto metu buvo panaudota pusė šios dalies, kuriant vegetariškus mišinius maisto pramonei.

Daugiau informacijos šioje nuorodoje.

Nauji žiedinės ekonomikos verslo modeliai (AGRENO)

Pagrindinis projekto tikslas buvo iš agresto gamybos šalutinių produktų gauti kitus aukštos pridėtinės vertės produktus, pvz., kosmetiką, kūno priežiūros priemones. Šis italų EIP-AGRI projektas vyko 2019-2023 m. Projekto metu buvo gauti 2 receptai su pagerintomis funkcinėmis ir gastronominėmis savybėmis, identifikuoti HAVC junginiai, kurie naudojami kosmetikos gamyboje.  

Daugiau informacijos šioje nuorodoje.

Priemonės nuo plintančių ligų, auginant česnakus, Austrijoje

Pagrindinis projekto tikslas buvo sukurti Fusarium infekcijų nustatymo, prevencijos ir kontrolės metodus, norint sumažinti česnakų derliaus nuostolius ir užtikrinti aukštą ekologinio ir integruoto auginimo česnako produkto kokybę. Šis austrų EIP-AGRI projektas vyko 2019-2023 m. Pagrindinė problema - česnakų grybelinės ligos, ypač fusariozės: buvo sunku tiksliai nustatyti patogeną ir prieš tai nebuvo tinkamų prevencinių priemonių. Projekto metu buvo tirti įvairių vietovių dirvožemio mėginiai dėl Fusarium infekcijos. Buvo paruoštos rekomendacijos dėl česnakų infekcijos plitimo prevencijos.

Daugiau informacijos šioje nuorodoje.